בגידה: לפעול בקור רוח, בליווי עו"ד

גיליתם כי בן/ בת הזוג בגדו בכם? מומלץ להיעזר בייעוץ משפטי ובליווי רגשי, כדי לפעול מתוך עוצמה, בין אם פניכם לשלום בית ובין אם פניכם לגירושין
מאת עו"ד סיון טל יחזקאל

גיליתם שבן/ בת הזוג בוגד/ת? החל מאותו רגע, למשך תקופה לא קצרה, אתם עשויים להרגיש כי השמים נפלו עליכם וכי סוף העולם הגיע. עם כל הקושי הכרוך בדבר, חשוב לזכור כי אינכם הראשונים (וגם לא האחרונים) המתמודדים עם תחושה כה קשה, בעקבות משבר אישי וזוגי.

מטרת מאמר זה היא להשקיט – ולו במעט – את נפשכם הסוערת, ולהציג את האפשרויות הפתוחות בפניכם, מבחינה משפטית.

 

אל תתנו לבגידה לשלוט בכם! 

בגידה, חמורה ומתמשכת ככל שתהיה, אינה בהכרח סיבה “לשבור את הכלים” ולהכריז על פרידה או גירושין. פנייה לטיפול זוגי ועבודה משותפת על היחסים עשויות לחולל פלאים, לתרום לבני הזוג, הן בפן האישי והן בפן הזוגי, ולשמר את התא המשפחתי שלם ומאוחד. 

זוגות רבים וטובים שעברו משבר של בגידה, מעידים כי אהבתם ורצונם להישאר משפחה מאוחדת, גברו על המשבר. הם התגברו עליו עם רצון טוב, טיפול נכון ושיתוף פעולה, ויצאו ממנו מחוברים, מחוזקים, מאוחדים ואוהבים יותר.


בכל מקרה, מומלץ לא לנהוג באימפולסיביות. אם גיליתם כי בן או בת הזוג בוגדים בכם, תמיד מומלץ לפעול לפי שני כללים, שיקלו עליכם בהמשך הדרך. 

 

מהם שני הצעדים שמומלץ לנקוט, במקרה שגיליתם שבן או בת הזוג בוגדים?

צעד ראשון: אם חשפתם בגידה, מומלץ שלא לשתף את בן/בת הזוג בגילוי הבגידה. עם כל הקושי הכרוך בדבר, מומלץ שלא להתעמת עימם. בוודאי לא כדאי לאיים עליהם בהגשת תביעות. 

בשלב הראשון, בהחלט רצוי לשמור את המידע אודות הבגידה לעצמכם. 



צעד שני: קחו לעצמכם את פרק הזמן הדרוש לכם, כדי לעכל את הידיעה ולהחליט בצורה שקולה לאן פניכם מועדות: האם לשלום בית ולשיקום הזוגיות או לגירושין? בשלב זה, כדאי להיוועץ עם עו”ד המתמחה בדיני משפחה ובגירושין. עו”ד בקי בתחום יוכל להדריך אתכם במיומנות במצב הסבוך.

כיצד עורך דין עשוי לסייע בשלב ההחלטה?

לבגידה יש השלכות משמעותיות ביותר בניהול הליך גירושין. אלה השלכות שחיוני להיערך אליהן מראש. לכן, יש חשיבות רבה לייעוץ משפטי ע”י עורך דין הבקי בתחום הגירושין ובמשמעות הבגידה מבחינה משפטית. 

עורך הדין ילווה אתכם במצב העדין, יחזק ויתמוך, ידאג לשמור עליכם לאורך כל הדרך ויצייד אתכם בכל הכלים הנדרשים לקראת מאבק משפטי, אם וכאשר תחליטו לבחור במאבק. 

כך, למשל: הקלטה של בן/בת הזוג הבוגד/ת, איסוף מסמכים ולעיתים גם זימון של חוקר פרטי.
לכל הצעדים האלה אין מטרה או ניסיון לכוון אתכם להליך גירושין. מטרת הצעדים האמורים היא לאפשר לכם להיות מוכנים ככל שניתן, אם וכאשר תגיעו להחלטה להתגרש. לכל היותר, לא תעשו שימוש בחומרים שייאספו. 

בנוסף, כדאי לזכור: גם אם אתם בחרתם (ביניכם לבין עצמכם) בנתיב של שלום בית ושיקום היחסים, ייתכן מאוד שבן/ בת הזוג הבוגד/ת כבר מתכוננ/ת לפרידה ולגירושין. 



מהן השלכות הבגידה על הליך הגירושין?


אם תחליטו לפנות להליך גירושין, חשוב לדעת כי לבגידה יש חשיבות אדירה, רבת השלכות, במרוץ הסמכויות בין בית הדין הרבני לבין בית המשפט לענייני משפחה. 

בית הדין הרבני מייחס חשיבות רבה למעשה הבגידה ולקרע שהבגידה גורמת לנישואין. יהיו לכך השלכות אישיות וכלכליות נכבדות, במקרה שהגירושין יתנהלו בבית הדין הרבני. לעומת זאת, בית המשפט לענייני משפחה כלל לא יתייחס לכך. בית המשפט עשוי להתעלם מטענת הבגידה ולא לשקלל את הבגידה בפסיקתו.

 

כיצד מתייחס בית הדין הרבני לבגידה?

לפי ההלכה היהודית, בגידה היא מעשה ניאוף שבמסגרתו “האישה זנתה תחת בעלה”. מעשה בגידה של אישה מלווה בסנקציות חמורות מאוד: הבעל אינו יכול לסלוח על מעשה הניאוף. הוא מחויב לגרש את אשתו, גם אם אינו רוצה להתגרש. 

האישה תהיה “אסורה על בעלה ועל בועלה”. כלומר: לא רק שתהיה מחויבת להתגרש מבעלה, היא גם לא תוכל להינשא למאהב שעמו בגדה בבעלה.


לניהול הליך גירושין בבית הדין הרבני בעקבות בגידה, יש השלכות ארוכות טווח גם על הילדים של האישה. אם האישה הולידה ילדים מזרע המאהב, הילדים ייחשבו ממזרים ופסולי חיתון.

 

מהן ההשלכות הכלכליות של בגידה?

בבית הדין הרבני, אשה שבגדה בבעלה לא תהיה זכאית לכתובתה ולמזונות אישה. במקרה שהבעל הוא זה שבגד באשתו, הוא עשוי להיות מחויב בתשלום כתובתה של האישה. פעמים רבות מדובר במאות אלפי שקלים.

גם לענייני חלוקת הרכוש יש חשיבות מכרעת בבחירת הערכאה השיפוטית. בית הדין הרבני הגדול יצר תקדים וקבע כי בנסיבות מיוחדות המצדיקות זאת, כמו בגידה, חלוקת הרכוש והנכסים לא תיעשה בהכרח בחלקים שווים. 

בית המשפט לענייני משפחה, לעומת זאת, אינו שוקל כלל את נושא הבגידה, אלא מחלק את הרכוש באופן שווה בין הצדדים.  



מהו מעשה כיעור?

לא תמיד בית הדין הרבני מוצא לנכון לקבוע כי התקיימה בגידה. ייתכן כי יוכרז שנעשה “מעשה כיעור” ע”י האישה. “מעשה כיעור” נתון לפירושים שונים. מדובר בסיטואציה שבה יש חשש כבד כי האישה בגדה, אך קשה להוכיח זאת. כך, למשל: אישה נשואה שהתה עם גבר זר במקום סגור או התרועעה עם גבר לבדה ועוד. 

מעשה כיעור משמש עילה לגירושין, העומדת לטובת הבעל בבית הדין הרבני, ממש כמו בגידה. עם זאת, בניגוד לבגידה, בעקבות מעשה כיעור, בני הזוג עדיין יכולים לקיים שלום בית ואינם מחויבים להתגרש.



לסיכום: במקרה של בגידה, מומלץ לשקול את הצעדים בתבונה ולא להיכנע לסערת רגשות. תיכנון נכון, בליווי עו”ד המתמחה בתחום, יוביל אתכם לתוצאות הרצויות – שלום בית או גירושין  כשאתם אלה שמכתיבים את רצונכם.

 

סיון טל-יחזקאל היא עורכת דין ומגשרת, בעלת מומחיות בדיני משפחה ובגירושין.

WhatsApp
יש לכם שאלה ?
מוזמנים ליצור איתי קשר

הצהרת נגישות עסק

העסק נותן שירות בבית הלקוח או במקום אחר מונגש לבחירת הלקוח

דילוג לתוכן